Gazete Yolculuk Haber Merkezi
Türkiye’de genç işsizliği artarken kendi içinde de ikili bir yanı taşıyor. Bir taraftan üniversite öğrencileri için işsizliği erteleme olarak görülen üniversiteli boyutunun yanında özellikle meslek lisesi mezunu gençler için de aynı durum geçerli. Ancak meslek liseli öğrenciler devletin ve sermayenin kıskacında ucuz iş gücü olarak sömürülmeye de çalışılıyor.
YeniŞafak isimli “gazete” bugün yaptığı bir haberde Organize Sanayi Bölgeleri ile meslek liselerinin yaptığı anlaşmalar ile öğrencilere iş verilmesine rağmen meslek lisesi öğrencilerinin bunları tercih etmek yerine AVM’de çalıştığını ve iş beğenmediklerini yazdı.
“Meslek lisesi memleket meselesi”
Türkiye’nin neoliberal dönüşümüne eşlik eden dönemde Türkiye’de meslek liseleri hızla artış gösterdi.
Bu hızın sebebi ise genç hatta çocuk emeğini devlet eliyle sermayeye peşkeş çekmekti. Uzun yıllar boyunca “Meslek lisesi memleket meselesi” denilerek MEB ve sermaye arasında yapılan anlaşmalar ile öğrenciler zorunlu olarak çalıştırıldı.
YeniŞafak’a konuşan İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı bu gerçeği şöyle itiraf ediyor: “Öğrencilerin mesleki eğitim merkezlerinde eğitim öğretime devam edebilmeleri için kaydolduktan sonra en fazla iki ay içinde bir işletme ile sözleşme imzalaması gerekmektedir. Yani eğitim hayatını devam ettirirken aynı zamanda çalışmaya da devam etmekteler.”
Organize Sanayi Bölgeleri şu ana kadar 79 meslek lisesi kurdu. MEB-OSB işbirliği ile kurulan okulların ilki 2014 yılında açıldı.
Öğrencilerin yüzde 40’ı alanında çalışıyor
İstanbul Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü Ünsal Süzen ise konuşmasında öğrencilerin AVM’deki işleri tercih ettiğini açıklıyor.
Görece iş güvencesinin olduğu alanlarda öğrencilerin çalışmasını yadırgayan Süzen, “ne yazık ki mezunların sadece yüzde 40’ı uzmanlık alanında çalışmayı tercih ediyor. Geriye kalan yüzde 60’ı ya üniversiteye gidiyor ya da AVM’lerde satış elemanı olarak çalışıyor” ifadesini kullandı.