Gazete Yolculuk Haber Merkezi
İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi (İSİG), yaptığı açıklamada Mart ayında en az 142 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini belirtti.
Ulusal ve yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan derlenen bilgilere göre; iş cinayetinde hayatını kaybeden 142 işçinin 123’ü ücretli (işçi ve memur), 19’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
“Direniş ve dayanışma yaşatır!”
İSİG Meclisi tarafından yapılan açıklamada, salgının birinci yılı dolarken emekçi halkın ücretsiz izin, Kod-29, işsizlik, hayat pahalılığı derken büyük bir baskı ve sömürü düzeni altında ezildiğine dikkat çekildi.
“Bizler, sadece her ay kaç işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini söyleyerek, infografikler yaparak ya da işçiler için salt talepler oluşturarak betimlemeler yaparak gerçeklerin değişmeyeceğinin farkındayız. Bunlar bize ancak yol gösterebilir. Bu süreçte çıkış noktalarımızı ve taleplerimizi bizzat işyerlerinde işçi komite, konsey ve meclislerimizi örgütleyerek hayata geçirebiliriz” denilen açıklamada, Mart ayında hayatını kaybeden işçilerle ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:
- Ölenlerin 7’si kadın işçi, 135’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, eğitim ve sağlık işkollarında gerçekleşti…
- Üç çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi ölümleri tarım işkolunda gerçekleşti…
- 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 40 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, büro, eğitim, ticaret, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, konaklama ve belediye işçileri…
- 4 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 2’si Suriyeli, 1’i Afganistanlı ve 1’i Sırbistanlı…
- Ölen işçilerin 8’i sendikalı. Sendikalı işçiler eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu…
- Ölümler en çok ticaret/eğitim/büro, tarım, taşımacılık, inşaat, sağlık, maden, metal, konaklama, güvenlik ve belediye işkollarında gerçekleşti…
- En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi ve intihar…
- En çok ölüm İstanbul, İzmir, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Antalya ve Gaziantep şehirlerinde meydana geldi…
İSİG Meclisi geçtiğimiz hafta işçi intiharlarını gündemleştirmişti
Neoliberalizmin alametifarikası güvencesizleşme işçi intiharlarını artırıyor