İran Devrim Muhafızları Ordusu, komutanları Kasım Süleymani’nin ABD’nin suikastiyle öldürülmesine misilleme olarak Irak’ın Anbar vilayetindeki ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad Hava Üssü’ne balistik füzelerle bir karşı saldırı düzenledi.
New York Times: New York Times gazetesi, saldırıda ABD’ye ait iki üssün 10’dan fazla füzeyle hedef alındığını ve füzelerin ateşlenmeye devam ettiğini duyurdu.
Washington Post: Washington Post, saldırının 12 füze ile gerçekleştiğini, iki üssün hedef alındığını söyleyerek, Pentagon’un açıklamalarını ön plana çıkardı.
Pentagon sözcüsünün ordunun son günlerde ABD personelini korumak için uygun önlemler aldığı ve üslere verilen zararı değerlendirdikleri açıklamasına yer verdi.
Fox News: Fox News, saldırı haberinde bir hükümet kaynağından alınan raporlara yer verdi. Raporda, üslere yapılan saldırının çok az etkisinin olduğu, ancak ölü olup olmadığına dair bir netlik oluşmadığı bilgisine yer verildi.
İki üst düzey Pentagon yetkilisi Fox News’e, emir verilirse gemilerin ateş etmeye hazır olacağını söyledi.
CNN: CNN’de ise İran’ın ABD’ye saldırı tehdidine yer verildi.
İran cephesinde ne yaşandı?
İran’ın Telegram üzerinden verdiği mesajda “Pentagon eğer karşılık verirse ABD içinde cevap veririz” dediği açıklandı.
Saldırı sonrası İran basını, Kasım Süleymani’nin intikamının alınmasının ardından memleketi Kirman’da cenazesinin defnedildiğini duyurdu. Süleymani’nin yerel saatle sabah 6’da toprağa verildi.
NBC’nin dış haberler baş muhabiri Richard Engel, “Sembolizmin açık olduğunu, İranlıların şehitlerinin intikamını aldıktan sonra defin işlemini gerçekleştirdiklerini” söyledi.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre gazeteci Jenan Moussa da “Füze saldırılarının Süleymani’nin öldürüldüğü saatte başlatıldığını, füze saldırılarının ardından da naaşının gömüldüğünü ve bunun sembolik olduğunu” aktardı.