Fransa’da Macron hükümetinin Global Güvenlik Yasası karşısında protesto eylemleri ve gösteriler sürüyor.
Bugün Fransa genelinde Özgürlükler Yürüyüşü adıyla işçi sendikaları, sivil toplum örgütleri ve siyasal örgütlerin katılımıyla kitlesel yürüyüşler düzenleniyor.
Fransa’da yerel saatle 14:00’de başlayacak yürüyüşler için, ülke genelindeki neredeyse tüm kentlere çağrı yapılmış durumda.
Paris’te Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, koronavirüs kısıtlamalarına rağmen Bastille Meydanı’na yönelen bir kortej oluşturdu.
17-20 Kasım tarihleri arasında Ulusal Meclis’te oylanan ve maddeleri kabul edilen yasada, Sarı Yelekliler eylemlerinde sayısız örneği görüldüğü üzere, halka saldıran polisleri görüntülemek ve görüntülerini yaymak suç kapsamına alınıyor.
Fransa’da 17 Kasım 2018’de başlayan ve hükümetin kemer sıkma önlemleri ile akaryakıt fiyatlarına zam yapma gibi neo-liberal saldırılarına karşı başlayıp muazzam bir ayaklanma ve direniş seferberliğine dönüşen Sarı Yelekliler eylemlerinde, halk hareketini sindirmek için görevlendirilen polisin aşırı ve yasa dışı güç kullanımı nedeniyle en az 11 kişi ölmüş, en az 24 kişi polisin gaz fişekleriyle yüzlerini hedef alması sonucu gözünü kaybetmiş ve 4,500’den fazla kişi ise yaralanmıştı.
Yasanın, polislerin görüntüye alınıp yayınlanmasını bir yıla kadar hapis ve 45,000 avro para cezasına çarptırmayı içeren 24. maddesi, Fransa kamuoyu, siyasal ve hukuki örgütlenmeler ve insan hakları kuruluşlarınca başlı başına “yoruma ve keyfi kullanıma açık bir hak ihlali” olarak değerlendiriliyor.
Böylelikle yurttaşlar, polis tarafından işlenen suçlara dair kanıt sunamayacak.
Yasanın 21. ve 22. maddeleri ise polisin hareketli kamera veya dron kamera kullanarak yurttaşları gözetleyebilmesini içeriyor. Buna göre eskisinden farklı olarak tüm toplumsal olay kayıtlarına ulaşabilecek olan ve hem hareketli kameralar hem de dron kameralarla toplumsal eylem ve organizasyonları gözetleyebilecek olan polis, kolaylıkla arşiv ve yeni kayıtları işleyerek fişlemede bulunabilecek.
Yasa, dron kameralar ve kamusal alanlarda yer alan tüm güvenlik kameraların akıllı yüz tanıma yazılımlarına bağlı sistemlerle birlikte çalıştırılmasını da içeriyor.
Dahası, polise sadece devletin ve kolluk kuvvetlerinin sahip olduğu kamera görüntülerini değil, örneğin bir mağazanın, bir apartmanın veya herhangi bir şahsın sahip olduğu kamera görüntülerine de erişme izni tanıyan yasa, Fransa’da sokak hareketliliğini bastırabilmek uğruna devasa bir gözetim toplumu oluşturmakla eş değer.
Özellikle 2015’ten sonra sınıflar mücadelesinin şiddetlendiği ve çeşitli görünümler alarak aralıksız devam ettiği Fransa’da, halk hareketi kuvvetlendikçe Fransız hükümeti terörle mücadele yasasını da pek çok kere güncellemeye başvurmuştu.
Fransız hükümetinin kalıcı darbe niteliğindeki son Global Güvenlik Yasası, mali oligarşinin siyasal temsilcisi ve memuru Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, toplumsal desteği tükenmesine rağmen Fransa’daki sınıflar mücadelesinin geleceğine hazırlığı olarak görülmeli.
düzenlendi 28.11.2020 16:46 16:46
Gazete Yolculuk Haber Merkezi Avusturya’da yatılı bakım görevlisi olarak çalışan 38 yaşındaki Romanyalı göçmen Cornelia…
Norveç'te Pfizer ve BioNTech ortaklığında koronavirüs aşısının vurulduğu ileri yaşta 23 kişinin şiddetli yan etkilere…
Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kayyum rektörün atanmasının ardından öğrencilerin yaptığı eyleme polis saldırmış,…
Yeniçağ Ankara Temsilcisi'ni darp eden dört kişi serbest bırakıldı Yeniçağ Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu’nu darp…
Gazete Yolculuk Haber Merkezi Uzun süredir iktidarın tüm tepkilerine ve karşı duruşlarına rağmen ekonomik ve…
Yıllar önce eski TRT çalışanı Özdemir İnce'nin dikkat çektiği TRT'deki dinselleşme bugün yerine içi boş…