“Terör propagandası” yaptığı suçlamasıyla 132 gün tutuklu kalan yazar Aslı Erdoğan, Almanya’da Osnabrück Belediyesi tarafından bu yıl kendisine verilen Erich Maria Remarque Barış Ödülü’nü teslim aldı.
DW Türkçe’nin haberine göre, Erdoğan, İngilizce yaptığı törendeki konuşmasında, cezaevinde geçirdiği dönemin kendisinde yarattığı travmayı anlattı. Normal hayata dönmekte güçlük çektiğini söyleyen Erdoğan, polis baskını korkusundan intiharı bile düşündüğünü aktardı.
‘Hayatım boyunca mağdurların sesi olmaya çalıştım’
Erdoğan, “Hayatım boyunca mağdurların sesi olmaya çalıştım, ta ki kendim de bir mağdur olana dek” diye konuştu. Mağdurların sesi olmaktan ödün verilemeyeceğini belirten yazar Erdoğan “Aslında ödün vermeyen karakterin sahibi ben değilim, edebiyatın kendisi” diye konuştu.
Kentteki tarihi belediye binasının Barış Salonu’nda yapılan törende Aslı Erdoğan, ödülü teslim alırken duygulu anlar yaşadı. Törende salondakilerin kendisini ayakta alkışlaması üzerine gözyaşlarını tutamadı.
Erdoğan, Özellikle “Artık Sessizlik Bile Senin Değil” adlı denemelerinden oluşan ve Türkiye’de henüz basılmayan ama Almanca’ya çevrilen kitabı nedeniyle bu ödüle layık görüldü. 10 kişilik jürinin Erdoğan’ı seçme gerekçesinde “Yazılarının odağında tüm hassasiyeti, şiirselliği ve çıplaklığı ile kadınlara yönelik ayrımcılık bulunuyor. Ama yazar bunun da ötesinde soykırım, şiddet, baskı, işkence ve savaş konularına kendini adıyor” ifadeleri yer alıyor.
Ne olmuştu?
Aslı Erdoğan kapatılan Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmeni olarak görevini sürdürürken terör propagandası yaptığı iddiasıyla yargılanmış ve 2016 yılının Ağustos ayında tutuklanmıştı. Yazar, geçen Aralık ayında şartlı olarak tahliye edilmişti. Aslı Erdoğan’ın yurtdışına çıkış yasağı Haziran’daki duruşmada kaldırılmış, ancak pasaportu kendisine bir süre geri verilmemişti.