Gazete Yolculuk Haber Merkezi
İstanbul Ticaret Odası, yabancı sermaye için hazırladığı rehberde Türkiye’deki ucuz işgücüne dikkat çekerken, yabancı sermayenin Türkiye’de mülk edinmesi için çağrıda bulundu.
ANKA’nın haberine göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) “İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi” hazırlayarak yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesi için çalışmaya başladı.
Çin olma hayali
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’de salgının ortaya çıkışının ardından yaptığı ilk konuşmada üretim açısından olanaklara dikkat çekerek dünyanın Çin’in alternatifini aradığını ve bu alternatifin de Türkiye olduğunu şu sözlerle dile getirmişti:
“Çin’deki salgın, tüm dünyayı üretim konusunda alternatifler aramaya itmiştir. Alternatiflerde ilk akla gelenlerden Türkiye olmaktadır. Finans alanında yaşanan gelişmeler de ülkemize avantajlar sağlayacaktır. Birkaç haftalık dönemi iyi yönetir, milletimizi iyi bilgilendirir, hastalığı kontrol altında tutabilirsek güzel gelişmeler bizi bekliyor. Bizim bunu aşacağımıza inanıyorum.”
Yaklaşık bir yıllık süreçte halkın sağlığı yerine ekonomiyi önceleyen AKP, tüm programını sermayenin Çin’den Türkiye’ye doğru kayması üzerine yaptı.
Özellikle emek piyasasının esnekleştiği ve güvencesizleştiği Türkiye’de bunu bir koz olarak kullanan AKP, emeğe yönelik saldırılarını iyice artırırken, son dönemde verdiği demokrasi, adalet, yargı reformu gibi sözlerle de sermayeye öz kırpıyor.
Bu bağlamda, sermayenin güçlü temsilcisi konumunda bulunan İTO, AKP’nin hayalleri peşinde koşarak bu rehberi hazırladı.
“Nitelikli ve ucuz işgücü”
Yabancı sermayeye İstanbul’da yatırım çağrısı yapan İTO, Türkiye’deki işgücünün nitelikli ve ucuz olduğunu dile getirerek “imalatta saatlik işçi maliyeti Türkiye’de 5.6 Amerikan dolarıyken, Almanya’da 47.2 Amerikan dolarıdır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin birçok Doğu Avrupa ülkesini emek gücü anlamında geride bıraktığını belirten İTO, aynı zamanda mülk edinme çağrısı yaparak şunları söyledi:
“Türkiye 10 puan üzerinden 7,35 puan ile nitelikli mühendis bulunabilirliğinde Polonya, Romana, Çekya gibi ülkeleri geride bırakmıştır. ‘İmalatta saatlik işçi maliyeti’ Türkiye’de 5,6 Amerikan dolarıyken, Almanya’da bu maliyet 47,2 Amerikan dolarıdır. Türkiye’de yurt dışı alıcılara özel olarak KDV’siz gayrimenkul satın alma fırsatı sunulmaktadır.”